Коледен кейк British Christmas Cake

Английски коледен кейк

British Christmas Cake

Приготвя се един месец преди Коледа

 Това е една от рецептите, заради които направих този блог. Тя е толкова интересна, че си заслужава описването и заснемането на процеса. Рецептата е популярна и като напишете в търсачката British Christmas Cake виждате, колко апетитно и празнично изглежда. А тук Джема е описала много добре стъпка по стъпка нейният вариант на рецептата Английски коледен кекс .  
Тайната е в отлежаването и хармонията на събраните вкусове, а алкохолът консервира и въпреки, че се изпаряват летливите му части остава аромата  и е намигване към почитателите му.
Правя кейка за втори път. Миналата година отлежава 3 седмици и се получи разкошно. Тази я изпълних на 24-ти ноември и ще има точно месец, за да се "опиянчи". 
Тук е момента да предупредя - не се препоръчва за хора, които не употребяват алкохол или не обичат сушени плодове, защото съдържа големи количества от тях. Общият грамаж на сушените плодове е 800 грама, а алкохол отива около 400 милилитра. 
Също така това не е кекс, няма да се надигне много. Не е нещо което да забъркате за половин час. Ще ви трябват два дни. Единият ден е за подготовка и накисване на сушените плодове. Това ще отнеме поне 1 час. На другият ден всичко се смесва и се пече 3 часа на слаба фурна. О да и още нещо - съдът в който се пече е особен, трябва да бъде висок. Миналата година си купих Панетоне, за да използвам кутията.  Алкохолът може да е ром, коняк, бренди, но най-подходящ е тъмният ром, понеже има по-висока захарност и аромат.
Пригодила съм рецептата към своя вкус и съм записала тези продукти и количества:

За подготовката на сушените плодове ще трябват:

80г захаросани кори от портокал 
300г светли стафиди
100г тъмни стафиди
100г сушени червени боровинки
100г сушени кайсии
100г сушени сливи без костилките
1ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
100мл ром или коняк
100мл изцеден портокалов сок
150мл изцеден сок от ябълки

Изварете в три води кората на два портокала. Накълцайте ги на дребно. Върнете на огъня с 2 супени лъжици захар и варете 5 минути, като разбърквате, за да не загори. Разбира се можете да си купите и готови портокалови корички.
Изцедете сокът от портокалите отмерете 100 милилитра, а другото изпийте. 😊
Изцедете 2 ябълки - на мен ми излезе точно 150 милилитра сок.
Претеглете 80г от озахарените портокалови кори. Остатъка запазете в хладилника и използвайте в срок до 2-3 дни.
В голяма купа сипете всички сухи съставки и добавете алкохола и изцедените сокове. Разбъркайте с дървена лъжица няколко пъти и покрийте с  прозрачно фолио. Приберете на студено, ако нямате студен килер или мазе - в хладилника. Най-добре е да престои до другия ден, но ако нямате толкова време може да приготвите сместа сутринта и да изпечете вечерта. Аз я напривах единия следобед и пекох на другия. Разбърквах два пъти за това време, като развивах фолиото и отново завивах. На другия ден сушените плодове бяха поели цялата течност.



За забъркването и изпичане на кейка:

4 яйца
250г краве масло
250г кафява захар
250г бяло брашно
1 бакпулвер
1/4ч.л. сол
80г орехи
50г бадеми

За напояване през периода отлежаване:

По 3-4 супени лъжици ром на поливане. Минимум 200мл трябва да пригласите за 1 месец. 

Включете фурната на 150градуса и нагласете решетката на най-долното ниво.
Покрийте с двоен пласт хартия за печене форма с размер 20см в диаметър и поне 17см височина. Направете и капаче от двоен пласт хартия, като сложите капака - ще се нагъне хартията и няма да има нужда да се връзва с конец.
Всички продукти сложете на стайна температура за около 1 час.
Претеглете 50г бадеми и ги сложете в сух тиган на слаба температура да се изсушат леко (преди да започната да се запичат), същото направете и с 80г орехи. 
Сложете ги на дъска и ги накълцайте с ножа. 
Вземете голяма купа, предвидете че ще сложите накиснатите сушени плодове.
Разбийте на бавна степен отпуснатото масло със захарта. Добавяйте по 1 яйце и след него 1 супена лъжица от брашното. 
Преситете останалото брашно с бакпулвера и го сипете на два пъти в сместа. Тук разбивате на първа степен на миксера. 
Оставете го и вземете голяма дървена лъжица.
Прибавете  накълцаните ядки и цялото количество сушени плодове и внимателно разбъркайте. 



Изсипете в подготвената форма.
С обратната страна на супена лъжица направете лека вдлъбнатина в средата на формата за да не се издуе при печенето. 



Сложете капачето от хартия. Не се маха през цялото време на печенето.



Печете 1 час и 30 минути на 160 градуса, след това намалете на 140 г и печете още 1 ч и 30 мин., като след като минат 2 часа и 30 мин погледнете до къде е стигнало печенето. Ако краищата са започнали да покафеняват и клечката(или дървено шишче) излиза суха може да извадите кейка. 
Извадете го да изстива на решетка. Още топъл го надупчете с шишче и полейте с пет супени лъжици ром. 
 Изстива няколко часа. През това време измийте формата в която е печено и я изсушете хубаво. Завийте кейка в прозрачно фолио, така че отгоре да е покрит, но да може да се развива, за да се "пои" и приберете сложете чист пласт готварска хартия над фолиото и сложете капака. 
Приберете на хладно в килер, мазе, остъклен балкон.
Според температурата на помещението се полива с алкохол през 4 до 7-8 дена. Аз го поливам точно през 7 дни, по-трудно ще забравя, че като стане събота трябва да го поливам. Алкохолът служи един вид за консервант и пречи на сладкиша да се развали. 
Украсата миналата година направих, като намазах със сладко и отгоре разточих фондан. Тази година още не съм измислила, но ще споделя поне разрез, ако да е и без украса. Имайте предвид, че с традиционната украса от фондан, марципан или глазура ще стане още по-сладък.
Сервирайте го със следобедния чай, или след вечеря с чаша ароматен коняк.
Весели празници! 







Коментари

Популярни публикации