Ябълков сладкиш - Apfelkuchen

Apfelkuchen





Ябълков сладкиш


Сладкишът  Apfelkuchen е класически немски сладкиш. От многото рецепти в интеренет, които намерих, адаптирах и използвах описаните продукти. Получи се много нежен и вкусен, одобрен е от цялото семейство, а трябва да уточня, че те не обичат канела и тя тук не присъства. Украсата може да бъде по-семпла, само от нарязани и безразборно нахвърлени отгоре парчета ябълки, но на мен ми се искаше да си поиграя.



Включете фурната на 200 градуса (моята е по-слаба и се изпече добре, ако вашата е силна я нагласете на 180), постелете с хартия за печене тавичка (аз използвах с падащо дъно и диаметър 22 см)



Необходими са:



4 яйца,  които разбих със

150г захар    и

1 щипка сол с миксер в продължение на 5 минути, на бързи обороти

150г масло, което разтопих в метална купичка във фурната, докато се загрява и        добавих

50мл олио  Намалих миксера на първа скорост и излях мазнината към яйцата.

200г брашно претеглих и пресях заедно с

1 пакетче бакпулвер над сместа и разбърках, само колкото да се смеси с миксера и взех силиконовата бъркалка, с която ще бъркам от тук нататък, за да не спадне сместа.  Добавих

500г ябълки - претеглени преди обелването и изчистването ми бяха около 600г или 3 средни ябълки. Нарязах ги на кубчета с големина  на зарчета или по-малки.

Добавих

1 шепа нарязани орехи и

2 броя ванилии или една капачка ванилов екстракт

Разбърках внимателно всичко. Сместа прехвърлих в подготвената форма.

1 ябълка  обелих и нарязах за украса.

Пекох  на най-ниската решетка на фурната в продължение на 50 минути. Ябълките започнаха леко да покафеняват по краищата и да се разнася страхотен аромат.

Поръсих го горещ с пудра захар през цедка.

Охладих за около 20 минути и освободих от формата.











Разнни съвети:

И накрая, въпреки че на снимката има кафе, бих препоръчала този ароматен сладкиш да се консумира с чай за следобедна закуска или за ранна обядо-закуска.

Коментари

Популярни публикации