Ябълков сладкиш - Apfelkuchen
Apfelkuchen
Ябълков сладкиш
Сладкишът Apfelkuchen е класически
немски сладкиш. От многото рецепти в интеренет, които намерих, адаптирах и
използвах описаните продукти. Получи се много нежен и вкусен, одобрен е от цялото
семейство, а трябва да уточня, че те не обичат канела и тя тук не присъства. Украсата може да бъде
по-семпла, само от нарязани и безразборно нахвърлени отгоре парчета ябълки, но
на мен ми се искаше да си поиграя.
Включете фурната на 200 градуса (моята е по-слаба и се изпече добре, ако
вашата е силна я нагласете на 180), постелете с хартия за печене тавичка (аз
използвах с падащо дъно и диаметър 22 см)
Необходими са:
4 яйца, които разбих със
150г захар и
1 щипка сол с миксер в продължение на 5 минути, на бързи обороти
150г масло, което разтопих в метална купичка във фурната, докато се загрява
и добавих
50мл олио Намалих миксера на първа
скорост и излях мазнината към яйцата.
200г брашно претеглих и пресях заедно с
1 пакетче бакпулвер над сместа и разбърках, само колкото да се смеси с
миксера и взех силиконовата бъркалка, с която ще бъркам от тук нататък, за да
не спадне сместа. Добавих
500г ябълки - претеглени преди обелването и изчистването ми бяха около 600г
или 3 средни ябълки. Нарязах ги на кубчета с големина на зарчета или по-малки.
Добавих
1 шепа нарязани орехи и
2 броя ванилии или една капачка ванилов екстракт
Разбърках внимателно всичко. Сместа прехвърлих в подготвената форма.
1 ябълка обелих и нарязах за украса.
Пекох на най-ниската решетка на
фурната в продължение на 50 минути. Ябълките започнаха леко да покафеняват по
краищата и да се разнася страхотен аромат.
Поръсих го горещ с пудра захар през цедка.
Охладих за около 20 минути и освободих от формата.
Разнни съвети:
И накрая, въпреки че на снимката има кафе, бих препоръчала този ароматен
сладкиш да се консумира с чай за следобедна закуска или за ранна обядо-закуска.
Коментари
Публикуване на коментар