Бонбони с фурми и орехи



Бонбони с фурми и орехи



Енергия без угризения, алтернатива на протеиновия бар

 Това е една базова рецепта, която съм използвала през годините и може да се приспособи към наличностите в килера. Основните продукти са фурми и орехи (може да се използват и различни ядки или смес, ако решете да сложите няколко бадеми в сместа, тя ще стане още по-интересна на вкус). Като грамажът им е приблизително еднакъв, но ако нямате кантарче и с метода с шепите се получава, като отмерите една шепа фурми на всеки две орехи.
Хубаво е да се накиснат орехите от предната вечер във вода, която после се изхвърля и се изплакват. Така се премахват инхибиторите, които ни пречат да усвоим ядките пълноценно. Ако нямате време и час-два ще свърши работа.

Продуктите:
100г накиснати орехи
100г фурми изчистени от костилките
1ч.л. кокосово масло
2 супени л. вода
щипка сол

Това е напълно достатъчно за да направите тези енергийни хапки. Но може да се сложи и:
1 супена л. кокосови стърготини
1ч.л. мед или агаве
1ч.л. тахан – аз съм пробвала с лешников
1/2 ч.л. равна какао
1/2 ч.л джинджифил на прах
1ч.л. коняк или ром
1с.л. какаово масло - разтопено

Всичко се разбива с чопър или блендер. Ако сместа стои суха и не се получава тесто, а трохи добавете още 2-3 с.л. вода. Това е необходимо и за да бъдат сочни бонбоните като престоят.
Важна стъпка е да  пресипете сместа в съд и да го оставите да престои час или два в хладилника. Така по-лесно ще се оформят бонбоните.
Вземате чаена лъжичка и гребвате с нея, като мокрите ръцете си от време на време, за да не полепва тестото и оформяте топчета.
Овалват се по желание в:
Какао,
Смлени орехи,
Или кокосови стърготини
Подреждате и прибирате в хладилника.
Когато искате си вземайте без угризения от тези енергийни хапки

Коментари

Популярни публикации