Бонбони с маскарпоне и шоколад
Тази рецепта може да приготвите за най-близкия празник.
Бонбоните са част от
сладкарството, за чието приготвяне е необходимо винаги повече време и повече
търпение от очакваното. Уж само забъркваш смес и правиш топчета, а има още допълнителни
неща с които ще трябва да се съобразиш. Ако се прави ганаш той може да се
приготви от предната вечер( рецептата за бонбони с ганаш ще дам скоро). Ако се заливат с шоколад той трябва да се темперира. За
да не се разпадне сместа за пълнежа, трябва да престои в хладилник и т. н.
За тези празнични бонбони ще
ви трябват:
250г маскарпоне
150г обикновени бисквити
40мл кафе еспресо – може да
се пропусне
40мл коняк, ром, бейлис –
като може алкохола да се пропусне
2с.л. орехи
Бисквитите и орехите се
смилат с блендер или натрошават в плик с точилка(ако няма точилка става и с бутилка). Смесват се с маскарпонето. Ако няма да добавяте кафе и
ром сложете малко прясно мляко . Прибира се в хладилник за 2 часа.
За заливката:
150г шоколадов кувертюр или
тъмен шоколад
30г бял шоколад
1с.л. олио
Наглася се тава или друг
плосък съд застлан с хартия за печене.
На водна баня се разтапя 100г
шоколад (аз използваш шоколадов кувертюр, но може и всякакъв по
ваш избор) с една супена лъжица
олио. Като се разтопи се отмества от котлона и се добавят още 50г шоколад и се
бърка лекичко, колкото да се разтопи. Това се налага за да се темперира и да не
лепне после по пръстите когато си вземете бонбон.
Бонбоните се вадят от хладилника
и се действа бързо, за да не стегне шоколада. Набожда се бонбон на клечка за
зъби или малка виличка и се топва в разтопената смес. С помощта на друга
виличка се обръща леко и се вади върху тавата с хартията.
Накрая разтопих и малко бял
шоколад и напръсках бонбоните за украса.
Коментари
Публикуване на коментар