Бонбони с маскарпоне и шоколад


Бонбони с маскарпоне и шоколад


Тази рецепта може да приготвите за най-близкия празник.

Бонбоните са част от сладкарството, за чието приготвяне е необходимо винаги повече време и повече търпение от очакваното. Уж само забъркваш смес и правиш топчета, а има още допълнителни неща с които ще трябва да се съобразиш. Ако се прави ганаш той може да се приготви от предната вечер( рецептата за бонбони с ганаш ще дам скоро). Ако се заливат с шоколад той трябва да се темперира. За да не се разпадне сместа за пълнежа, трябва да престои в хладилник и т. н.

За тези празнични бонбони ще ви трябват:

250г маскарпоне
150г обикновени бисквити
40мл кафе еспресо – може да се пропусне
40мл коняк, ром, бейлис – като може алкохола да се пропусне
2с.л. орехи

Бисквитите и орехите се смилат с блендер или натрошават в плик с точилка(ако няма точилка става и с бутилка). Смесват се с маскарпонето. Ако няма да добавяте кафе и ром сложете малко прясно мляко . Прибира се в хладилник за 2 часа.

За заливката:

150г шоколадов кувертюр или тъмен шоколад
30г бял шоколад
1с.л. олио

Наглася се тава или друг плосък съд застлан с хартия за печене.
На водна баня се разтапя 100г шоколад (аз използваш шоколадов кувертюр, но може и всякакъв по ваш избор) с една супена лъжица олио. Като се разтопи се отмества от котлона и се добавят още 50г шоколад и се бърка лекичко, колкото да се разтопи. Това се налага за да се темперира и да не лепне после по пръстите когато си вземете бонбон.
Бонбоните се вадят от хладилника и се действа бързо, за да не стегне шоколада. Набожда се бонбон на клечка за зъби или малка виличка и се топва в разтопената смес. С помощта на друга виличка се обръща леко и се вади върху тавата с хартията.
Накрая разтопих и малко бял шоколад и напръсках бонбоните за украса.
Прибират се в хладилника и се сервират за десерт след празничната вечеря или по всяко друго време. Така и делникът ще стане празник.







Коментари

Популярни публикации