Торта Павлова
Торта Павлова
Боровинки и малини поръсени върху бита сметана и блат от целувки.Какво повече ни трябва, за да отпразнуваме любовта
Тази торта се прави по-лесно, отколкото изглежда. Най-важно е да се спазват правилата за приготвянето на целувченият блат (меренг). Бих казала дори, че е икономична - трябват само белтъци, захар и сметана.
Необходими продукти:
За блата
4 белтъка
200 г кристална захар
1 щипка сол
1 ч.л. ябълков оцет
1 и 1/2 с.л. царевично нишесте
За крема
200мл растителна сметана за разбиване
Плодове по желание и според сезона.
Аз имах замразени малини и боровинки
Приготвяне:
За да се разбият добре белтъците, трябва да използвате добре подсушена стъклена или метална купа . Не трябва да има вода нито по нея, нито по бъркалките на миксера, или ръцете ви. На дъното на тенджера налейте вряла вода. В нея ще сложите купата с белтъците, като внимавате да не допира в горещата вода. Топлината от парата ще е необходима за по-бързото разтопяване и разбиване на захарта.
Ако използвате планетарен миксер разбира се няма нужда от водна баня.
Включете фурната на 140 градуса без вентилатор и подгответе тава с начертан кръг с помощта на чиния с диаметър 20см.
Разбийте белтъците с щипката сол до бяла пяна. Преместете купата върху тенджерата (дъното не докосва водата, за да не се сварят) и започнете да прибавяте захарта лъжица по лъжица. Разбивайте докато сместа стане лъскава. Това отнема коло 15-20 минути. Тествайте за готовност така - поставена между пръстите ако разтърквайки не усещате кристалчетата захар.
Добавете лъжичката оцет и нишестето. Разбъркайте закратко.
Прехвърлете сместа върху хартията за печене. Може да се шприцова и с пош. Аз реших да оформя по показания начин. Като направих длъбнатина в средата.
Пекох 1 час и 5 минути. Вие следете да не потъмнее прекалено според силата на фурната ви.
Разбих сметаната без да добавям захар, защото и без това е много сладък целувченият блат. Нанесете крема и украсете по желание.
Приятен апетит!
Коментари
Публикуване на коментар