Парфе с ягоди





Парфе с ягоди

 

Необходими продукти:

За блата:

2 яйца размер L или 3 броя по-малки
100г кристална захар
120г бяло брашно
2с.л. вода
1 с.л. царевично нишесте

За желираният крем:
200г ягоди
1 пакетче желатин 
100мл вода
200мл растителна сметана за разбиване (ако е животинска към нея се добавя 1с.л. захар )
200мл заквасена сметана
200мл кисело мляко
Ванилия

За сиропа: 
100 мл вода 
2 с.л. захар 
капачка алкохол - бренди или коняк (алкохолът може да се пропусне)

За желето: 

1/2 пакетче желатин  
50мл. студена вода
100мл компот или сок от плодове по избор

Начин на приготвяне:

Включва се фурната на 180градуса и се застила с хартия тава или форма за печене. Моята е с диаметър 22см. Може да се изпече и в по-голяма тава и да не се реже на две.
Яйцата заедно със захарта, и водата се разбиват до утрояване на обема и побеляване. Обикновено си засичам 5 минути за разбиването им с миксер.
Добавя се брашното и нишестето и се разбърква на първа степен.
Пече се за 20- 25 минути.
Подготвят се ягодите - измиват се почистват се и се нарязват на парченца.
Загрява се водата и захарта за сиропирането.
Разтваря се желтина за крема в 100мл студена вода и се изчаква да набъбне.
Следва водната баня. Аз го приготвям в метална чашка, която поставям в по-голям съд с вряла вода и не включвам котлона, така се разтапя бавно и няма опасност да заври и да се развалят свойствата на желатина.
Разбива се сметаната (по желание се добавя захар, аз използвах подсладена и не съм добавяла) до леко сгъстяване с миксер. 
Следва заквасената сметана и киселото мляко, като те се объркват с телена бъркалка. 
В този момент сместа е доста течна. Така и трябва, за да не бъде сбит крема след като желира. 
Отново се взема миксера разбива се на средна скорост и се прибавя желатина на струйка. На ръка има риск да стане на буци при досега си със студената млечна смес.
Охладеният блат ако е опечен в по-голяма тава остава за основа, ако е по-висок може да се среже на две. 
Слага се в ринг или върху чиния за поднасяне  и се сиропира с топлия сироп. Аз сиропирам с четка, но може и с лъжица.
Следват ягодите и половината крем. 
Отново - блат - сиропиране - крем и се прибира в хладилника. 
Последната стъпка е приготвяне на желето:
Желатинът се оставя да набъбне във водата за около 10 минути, добавя се компота и се слага  на водна баня, като не трябва да завира. 
Вади се тортата от хладилника и се проверява дали е стегнат горния слой. Излива се желатинът и се прибира отново за 3 часа. 
Отстранява се рингът или формата и се поднася. 
Приятен апетит!

Този желиран сладкиш беше голям хит и се изяде за отрицателно време. Явно съм намерила любима рецепта за своето семейство. 
Пробвайте и вие!
Ако искате може да разгледате и рецептата с Ягоди и крем с маскарпоне.


Коментари

Популярни публикации