Ягодова шарлота



Шарлота с ягоди

Летен десерт за мечтатели

Когато жадувате за "лек" десерт, винаги може да се обърнете към желираните десерти. При тях комбинацията от кисело мляко, сметана, понякога маскарпоне или крема сирене ви кара, да се чувствате освежени и да не се притеснявате за фигурата си, понеже не е необходимо да се подслаждат прекалено. От години аз намалявам съдържанието на захарта в рецептите, които изполнявам. За този тип десерти, в които има бисквити или бишкоти даже съм стигнала до количества между една и две супени лъжици захар, така се уравновесява вкуса като цяло. Леко киселият крем кореспондира чудесно с бишкотите и в следващия десерт.

Необходими продукти:

1 Пакет бишкоти Савоярди от 200г
250г маскарпоне - една малка кутийка
200мл сметана с висока масленост - аз използвах животинска
200мл заквасена сметана
2 с.л. захар
1 пак. желатин - 10г.
200г ягоди
малко мляко за напояване на бишкотите

форма за торта или ринг - 18-20см в диаметър

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на крема, като разтворите желатина в 100мл студена вода.
В дълбока купа разбийте сметаната с миксер с двете лъжици захар до леко сгъстяванe.  Кремове в които ще се прибавя желатин е желателно, да бъдат по-редки от стандартните за измазване. Прибавя се и маскарпонето и се пуска съвсем за кратко миксера, колкото да се абсорбира от сметаната, по същия начин и заквасената сметана само се разбърква. Сега вече имате един доста течен крем, към него се добавя на струйка разтворения на водна баня желатин и се бърка с миксера, за да се усвои хубаво. 
В кръгъл ринг или форма с падащо дъно подредете бишкотите с леко отрязан край - около 2см, за да имат плоска основа и да са стабилни. За секунда ги потапяйте в млякото, за да не се размекат. С изрезките и останалите бишкоти запълнете дъното. Леко напръскайте и тях с 3-4 лъжици мляко. 
Сипете половината от крема и загладете. Поставете половината ягоди нарязани на малки парченца и покрийте с останалата част от крема. 
Отгоре украсете с останалите ягоди, бишкоти и листенца мента.
След 3 часа може да освободите формата и да сервирате. 





 Като извод за себе си бих добавила, че този крем с по 200г маскарпоне, сметана и заквасена сметана е много сполучлив и може да се направи и с една лъжица кафява захар, за да бъде по-малко сладък и сравнително диетичен и ще го използвам и за напред в други десерти със или без желатин.


Коментари

Популярни публикации