Панирана коприва


 Панирана коприва

Пролетна коприва в хрупкава панировка

 До преди няколко години възприемах копривата като козметично средство или чай за борба с дефицити на желязо, изобщо като лекарство и не бих си, и помислила, че може да бъде мезе за бира. Приготвям тази рецепта от години и мисля, че по този начин самата коприва се запазва и се консумира в много по необработен вид, отколкото ако я варя на каша или супа. 

Внимание: следващите съвети са за по-бъзливите и неопитните и такива с чувствителна кожа (като мен)
За да се запася с копривата, вземам една дълбока купа или тенджера и голяма ножица. Така стигам до връхчетата коприва без да е необходимо да я докосвам. Отрязвам и слагам с върха на ножицата в купата.
След това наливам студена вода, да се отцеди от калта и с щипка за грил я прехвърлям в друга дълбока купа (целта тук е да мога да я хващам и местя без да се опаря). 

Необходими продукти:  

Около две шепи от горната коприва. 
2 яйца
100 мл бира
2 с.л. кисело мляко с разбъркан в него
на върха на чаена лъжичка бакпулвер
брашно колкото да стане палачинково тесто
сол
черен пипер
щипка червен пипер
олио за пърженето

Яйцата се разбъркват с тел, добавят се две щипки сол, щипка черен и червен пипер.  Добавя се киселото мляко с бакпулвера разбърква се, след това по лъжичка брашно и бира се редуват, докато стане подобно на палачинково тесто. 
Котлонът се включва и се загрява олио в дълбок тиган или тенджера. 
С голяма щипка и хващате едно по едно връхчетата, топите в панировката и слагате в сгорещеното олио. Не е необходимо копривата да е покрита отвсякъде. Аз даже обичам да останат листа, които да са без панировка, за да се препържат и да хрупат. 
Запържете ги до златист цвят от двете страни. Поставете ги да се отцедят върху кухненска хартия.
Сервирайте към панираната коприва кисело мляко, чеснов сос, соев сос, а за компания на бирената панировка - любимата бира.



 Като съвет:  пробвах панировка тип темпура - с газирана вода вместо бира и кисело мляко и не ми хареса ще си я правя по горния начин и за напред.


Коментари

Популярни публикации