Великденски козунак


 

Великденски козунак

 Изпитана  рецепта 

Това е рецепта, която съм си записала в тефтера още преди 10 години. Тогава си спомням, че комбинирах няколко класически рецепти и идеите на една дама от кулинарно предаване, която съветваше смело да използваме  технологиите в традиционните рецепти. Първата стъпка е разбъркването на яйцата и захарта с миксер, по нейна идея. Интересно е, че не съм внасяла никакви промени в тестото през годините, само експериментирам с плънките и с количеството според наличните продукти. 

Спокойно може да  намалите наполовина или с две трети количествата и пак да се получи. 

От тези продукти излизат 4-5 козунака. Като използвам различни по големина и форма тави. Ако нямате толкова съдове може да се наредят козунаците в тавата на фурната и да се пекат без форми. 

Времето, което ще ви трябва е различно, зависи от топлината в стаята, опита ви с месенето, подготовката на плънката. При добра организация мисля че 5 часа ще стигнат, но ако се пекат един по един във фурната ще ви трябват повече. Предвидете 3 часа за подготовката и по 40-50минути на козунак.

Важна е и психическата настройка. За това си изберете време, което е удобно за вас. Отделете този ден и мислете за него като за едно разпускане от ежедневните задачи психически и тренировка за горна част физически. Ако имате помагачи още по-добре. Тази доза е доста голяма и аз я меся разделена на две части.

Тайната на този козунак е в трите вида мазнина, които имат различни ефекти. Маста придава тази пръхкавост, която се търси в традиционния козунак, олиото го прави по влажен, кравето масло - ароматен. 

Извадете всички продукти и ги сложете на масата, за да се изравни температурата им около час преди да започнете.

 Необходими продукти:

12 броя яйца
1/2 литър прясно мляко
1/2 кг. бяла кристална захар
2 кубчета мая (80г) 
2 кг и 1/2 бяла брашно 
1 /2 ч.ч. свинска мас, без мирис и сол
1/2 ч.ч. олио
125 г краве масло
кората на 1 лимон
2 есенции лимон
2 есенции ром

За пълнеж:
1к.ч. счукани орехи
1к.ч стафиди - накиснати в ром или коняк
мармалад от сливи
локум
течен шоколад

Приготвяне:

Започнете със затоплянето на стаята.  Не е необходимо да става баня, но ще помогне за втасването една по топла атмосфера. Пуснете си и приятна музика, трябва да сте спокойни и подготвени психически за този ритуал.
Брашното се пресява в голяма купа. Отделете 2 чаени чаши.
Маята с 1 кафена чашка топла вода, 1 супена лъжица захар и 5 с.л. брашно се разбъркват и се оставят на топло.
Отделете 2 жълтъка за намазване.
Яйцата се разбиват със захарта с миксер около 5 минути. 
Млякото се затопля леко - да се усеща леко топло на пръста.
Трите вида мазнина - мас, олио, краве масло се разтапят заедно. 
В кладенче при брашното се прибавя маята, яйцата и топлото мляко. Ако трябва се добавя от заделеното брашно.
Като стане тесто за месене се прехвърля на плота и постепенно се добавя от мазнината по малко. Като се усвои пак се капва и се меси така докато започне да прави мехури под натиска на ръцете. Ако трябва го разделете на две и ползвайте помощника за едната половина. 
Следва да го прехвърлите в намазнени купи и да го оставите да втаса. 
Като втаса се изсипва върху масата и се изкарва само въздуха му без да се меси. Режете парчета които разтегляте на плоски  правоъгълници с намазнени ръце.
Тук вече слагате пълнеж по избор: нарязани на дребно парченца локум, отцедените стафиди, ядки или мажете с шоколад или сладко. Важно е да не е много течен пълнежа понеже има опасност да остане клисав и да не надигне козунака.
Завивате, сплитате и оставяте вече в подготвените форми покрити с хартия за печене и намаслени леко да втасат отново. 
Включете фурната да загрява на 180г.
Когато изпълнят формата и леко се надигнат над нея намажете с разбитите жълтъци и поръсете по желание с захар. Набодете тук там орехи или бадеми. 
Печете 40-50минути. Ако започне да загаря намалете фурната на по-ниски градуси или отгоре ги покрийте с хартия за печене.











 Съхранявайте го на хладно в кутия или плик.

 

Коментари

Популярни публикации