Великденски козунак
Великденски козунак
Изпитана рецепта
Това е рецепта, която съм си записала в тефтера още преди 10 години. Тогава си спомням, че комбинирах няколко класически рецепти и идеите на една дама от кулинарно предаване, която съветваше смело да използваме технологиите в традиционните рецепти. Първата стъпка е разбъркването на яйцата и захарта с миксер, по нейна идея. Интересно е, че не съм внасяла никакви промени в тестото през годините, само експериментирам с плънките и с количеството според наличните продукти.
Спокойно може да намалите наполовина или с две трети количествата и пак да се получи.
От тези продукти излизат 4-5 козунака. Като използвам различни по големина и форма тави. Ако нямате толкова съдове може да се наредят козунаците в тавата на фурната и да се пекат без форми.
Времето, което ще ви трябва е различно, зависи от топлината в стаята, опита ви с месенето, подготовката на плънката. При добра организация мисля че 5 часа ще стигнат, но ако се пекат един по един във фурната ще ви трябват повече. Предвидете 3 часа за подготовката и по 40-50минути на козунак.
Важна е и психическата настройка. За това си изберете време, което е удобно за вас. Отделете този ден и мислете за него като за едно разпускане от ежедневните задачи психически и тренировка за горна част физически. Ако имате помагачи още по-добре. Тази доза е доста голяма и аз я меся разделена на две части.
Тайната на този козунак е в трите вида мазнина, които имат различни ефекти. Маста придава тази пръхкавост, която се търси в традиционния козунак, олиото го прави по влажен, кравето масло - ароматен.
Извадете всички продукти и ги сложете на масата, за да се изравни температурата им около час преди да започнете.
Необходими продукти:
12 броя яйца
1/2 литър прясно мляко
1/2 кг. бяла кристална захар
2 кубчета мая (80г)
2 кг и 1/2 бяла брашно
1 /2 ч.ч. свинска мас, без мирис и сол
1/2 ч.ч. олио
125 г краве масло
кората на 1 лимон
2 есенции лимон
2 есенции ром
За пълнеж:
1к.ч. счукани орехи
1к.ч стафиди - накиснати в ром или коняк
мармалад от сливи
локум
течен шоколад
Приготвяне:
Започнете със затоплянето на стаята. Не е необходимо да става баня, но ще помогне за втасването една по топла атмосфера. Пуснете си и приятна музика, трябва да сте спокойни и подготвени психически за този ритуал.
Брашното се пресява в голяма купа. Отделете 2 чаени чаши.
Маята с 1 кафена чашка топла вода, 1 супена лъжица захар и 5 с.л. брашно се разбъркват и се оставят на топло.
Отделете 2 жълтъка за намазване.
Яйцата се разбиват със захарта с миксер около 5 минути.
Млякото се затопля леко - да се усеща леко топло на пръста.
Трите вида мазнина - мас, олио, краве масло се разтапят заедно.
В кладенче при брашното се прибавя маята, яйцата и топлото мляко. Ако трябва се добавя от заделеното брашно.
Като стане тесто за месене се прехвърля на плота и постепенно се добавя от мазнината по малко. Като се усвои пак се капва и се меси така докато започне да прави мехури под натиска на ръцете. Ако трябва го разделете на две и ползвайте помощника за едната половина.
Следва да го прехвърлите в намазнени купи и да го оставите да втаса.
Като втаса се изсипва върху масата и се изкарва само въздуха му без да се меси. Режете парчета които разтегляте на плоски правоъгълници с намазнени ръце.
Тук вече слагате пълнеж по избор: нарязани на дребно парченца локум, отцедените стафиди, ядки или мажете с шоколад или сладко. Важно е да не е много течен пълнежа понеже има опасност да остане клисав и да не надигне козунака.
Завивате, сплитате и оставяте вече в подготвените форми покрити с хартия за печене и намаслени леко да втасат отново.
Включете фурната да загрява на 180г.
Когато изпълнят формата и леко се надигнат над нея намажете с разбитите жълтъци и поръсете по желание с захар. Набодете тук там орехи или бадеми.
Печете 40-50минути. Ако започне да загаря намалете фурната на по-ниски градуси или отгоре ги покрийте с хартия за печене.
Коментари
Публикуване на коментар