Питка коледно дърво


 

Питка коледно дърво

Продукти:

400г бяло брашно
300г пълнозърнесто брашно (може и брашно от лимец или спелта)
300мл топло мляко
2 пълни супени лъжици кисело мляко
2 яйца - 1жълтък се отделя за намазване отгоре 
1/2 кубче мая 
1ч.л. захар с връх
1ч.л. сол - равна
2 с.л. олио

Приготвяне:

Маята се разбива с захарта, 3 супени лъжици брашно и 100мл топла вода и се оставя на топло да се развие и леко да се надигне.
Брашната се пресяват и се сместват със солта в широка купа или тава.
Добавя се затопленото мляко, киселото мляко, яйцето с белтъка и шупналата мая, олиото. Всичко се бърка с дървена лъжица, като поеме започва да се омесва с ръка и се преценява, колко брашно да се добави, за да не стане твърдо. Аз добавих още една шепа бяло брашно. Меси се поне 5-10 минути върху набрашнена повърхност. Прибира се в дълбока купа и се завива с прозрачно фолио. Слага се на топло място без течение и се чака, да втаса. Според температурата в помещението, това може да е от 40минути до час и половина.
Изсипва се върху набрашнен плот и не се меси, само се изкарва въздуха от него с лек натиск по цялата повърхност. След това се взема шпатула и се нарязва на еднакви по размер парчета. Аз използвах кухненски кантар, за да ги претегля. Излязоха ми около 85г всяко. Подреждат се в тавата на печката и се оставя пак да втаса.
Фурната се включва на 180 градуса, решетката на най-долното ниво.
Втасалата питка се намазва с отделения жълтък и се украсява със сусам и маково семе. 
За украса се прави смес от 1 чаена лъжица сол, 50 грама вода и брашно колкото да се омеси. Разточва се и се изрязват звездички. Слагат се върху питката и се пече около 40-50 минути в зависимост от силата на фурната.
Топла се завива с кухненска кърпа.  





Коментари

Популярни публикации