Шоколадово коледно пънче

Шоколадово коледно пънче 

Честита Коледа 
Това е една красива рецепта, която направих за Коледа. Радавам се, че след като я сглобих от всичко прочетено в нета се получи вкус, който не може да се изрази дори на снимките, не може да се опише..., трябва да се опита!

 Необходими продукти:

За блата:

5 яйца
100 г захар
80г бяло брашно
30г какао
1/2 равна чаена лъжичка бакпулвер
2супени лъжици мляко
1 щипка сол

За пълнежа:

200мл сладкарска сметана за разбиване
200г маскарпоне
ванилия

За глазурата от ганаш:

200мл готварска сметана
200г черен шоколад или кувертюр

Фурната се включва на 170 градуса отдолу и отгоре.
Подготвя се тавата на фурната, като се покрива с хартия за печене и се намазва леко с олио.

ПРИГОТВЯ СЕ 

като се разбиват отделно белтъци с една трета от захарта и щипка сол до пухкави връхчета. Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар. Прибавя се млякото и се пресява брашното и какаото заедно с бакпулвера на 3 пъти като се разбърква на първа степен с мексера. Взема се шпатула и се добавят белтъците на 3 пъти като се разбърква внимателно за да не спаднат. 
Сместа се разпределя на равен пласт в тавата и се пече на 170 градуса за 15 минути
Още горещ блата се обръща върху навлажнена кухненска кърпа и се завива внимателно на руло. Прибира се в хладилника заедно с кърпата, да се охлади.
През това време се прави ганашът, като се загрява сметаната до кипване и се добавя начупения шоколад. Моят стегна на стайна температура, но ако нямате време приберете в хладилника.
Кремът се приготвя, като се разбива сметаната до сгъстяване и се добавя маскарпонето.
Завитият блат се развива и се намазва с крема равномерно по цялата дължина.
Отрязват се двата края под ъгъл и се нагласят, така както ви харесва, за да се получи вид на отрязана цепеница с разклонения.
След това се измазва със стегналия ганаш и се минава с нож или лъжица за да иглежда грубо като кора на дърво.
Прибира се в хладилник да престои поне 4-5 часа.




  За украса:

Може да се наръси с пудра захар или какао и да се украси с гъбки от белтъци.






 

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации