Френска селска торта с боровинки

Френска селска торта с боровинки

Медовик 

Тортата Медовик е известна у нас с името "Френска селска торта". Тя е много популярна руска домашна торта с точени кори. 

При приготвянето и трябва да се отдели  време за варенето на меденото тесто, тънкото му разточване и да се вложи внимание при изпичането на блатовете със засичане на минутите за печене. Друга важна стъпка е оставянето на готовата измазана торта да престои минимум едно денонощие в хладилника. От опит знам, че дори след два дни е най-вкусна. Ако не можете да чакате не е фатално, но блатовете ще бъдат все още леко твърди и няма да успеете да се насладите на вкуса.

За Медовик има и лесен вариант - да се закупят готови блатове и да се пропусне печенето.

Вариантите за крема могат да бъдат различни :  варен млечен крем, кондензирано мляко с краве масло, заквасена сметана и животинска сметана. Като в добавка може да се добавят орехи и сладка от горски плодове и боровинки.

След като съм я правила няколко пъти  се убедих, че най- сполучлива и харесвана в нашето семейство е с пълнеж от заквасена сметата и сладко от боровинки, покрита с част от изрезките и орехи. 


Ще са ви необходими 

За блатовете:

1 яйце
2с.л. мед
150г захар
200мл прясно мляко
1ч.л. сода
1ч.л. оцет
50 г масло
400 г брашно


За крема:

3 кофички заквасена сметана по 400 г общо 1200 г
6 с.л. захар
сладко от боровинки/горски плодове
или
боровинки - пресни или замразени  
шепа орехи

Приготвяне:

За приготвяне на блатовете подгответе дълбока тенджера - около 5 литра вместимост.
Разбийте яйцето и захарта в него, добавете млякото и меда и поставете на котлона (средна степен). Добавете маслото, след като се разтопи с непрекъснато бъркане и содата угасена в лъжицата оцет. Сместа ще започне да се надига и да образува пяна, увеличава обема си 2-3 пъти. Продължете да бъркате. В някой рецепти се търси тъмен карамелен цвят. Аз махам от котлона като стане медено - златиста течност. 
Оставете на страна и добавете пресятото брашно до подходящо за месене тесто. Ако лепне може да добавите още брашно, но внимавайте, защото като изстива тестото става по-твърдо и стегнато.
Разделете го на 6 равни по големина топки.
Включете фурната на 160 градуса с вентилатор. Ако нямате такъв на 180 градуса.
Разточвайте блатовете тънко около 3 мм. Може да се изрежат преди или след изпичането. Аз ги изрязвам след това с ринг, защото при печене променят формата си. Ако нямате ринг може да се изреже с всякакво ножче като се постави чиния върху готовият блат. За ориентир колко големи да разточвате блатовете може да очертаете кръгове на две парчета кухненска хартия (които сменям за блатовете). Обърнете единият  надолу с начертаното и поставете в подходяща тава.
За изпичането на блатовете засичайте между 5 и 7 минути според силата на фурната ви. 
Докато печете единият блат си подготвяйте другият, за да се получат бързо и да се използва пълноценно топлина на печката.
Изрязвайте блатовете още топли, като изстинат може да се натрошат. Заделете част от тях другата си хапнете с чай.
За крема сложете в купа заквасената сметана и леко разбъркайте с бъркалка захарта. Не е необходимо да се разбива, а само да се смеси. Захарта ще се разтвори в крема след като престои.
В подходяща чиния, ринг или тава поставете първият от изстиналите блатове. Намазвайте с крем с дебелината на блата. След третият блат и сметана сложете сладкото от боровинки ( или пресни/ замразени боровинки).  Продължете до последният блат намажете и него с крем. Заделете 2 с.л. от него
Приберете в хладилник за 3-4 часа. 
Извадете тортата от ринга и измажете със заделения крем 
В блендер (или в плик с точилка) натрошете изрезките от блатовете и  шепа орехи. Поръсете отгоре и отстрани.
Приберете тортата за минимум 24 часа в хладилника.
Насладете и се с чаша чай.Тази макар и "селска" торта заслужаваща да бъде център на всяка празнична трапеза!


Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации