Чийзкейк Ню Йорк с ягоди


Чийзкейк "Ню Йорк" с ягоди


Печеният чийзкейк не е толкова популярен у нас. По-често и аз правя от другият вид, който не минава през термична обработка. Тук принципа е подобен на печенето на крем карамел. Имате смес от яйца, захар и млечни продукти - сметана, крема сирене, извара и в някои случаи блат или натрошени бисквити смесени с масло.
В оригиналната рецепта Чийзкейкът Ню Йорк се приготвя с бисквити грахам и сирене Филаделфия. Аз използвах по-евтини и достъпни продукти. Добавих отгоре и желирани ягоди, които да балансират високо масления сладкиш с леко киселата си нотка.

Необходими са:
230г бисквити - използвах Роден край със сметана
120г краве масло

3 яйца
400г крема сирене - използвах Класик на Кауфланд
180г пудра захар
200г течна сметана за разбиване - животинска, неподсладена
2с.л. царевично нишесте
1ч.л. Ванилова есенция д-р Йоткер или 2 ванилии

200г ягоди
2с.л. захар
1/2 пак. Желатин - 5г

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 170г.
Бисквитите се смилат в чопър/блендер (или натрошават в плик с бутилка или точилка) . 
Разбъркват се с разтопеното масло. 
Сместа се притиска към дъното на форма с падащо дъно с помощта на лъжица. 
Крема сиренето се разбива с пурата захар за кратко. 
Прибавят се едно по едно яйцата и се разбъркват леко - на първа степен с миксер или с метална бъркала. 
Следва нишестето, сметаната и ванилията. 
Кремът е течен, но това не трябва да ви притеснява.
Формата се завива с фолио от външната страна, за да не влезе вода по време на печенето
Кремът се излива върху бисквитения пласт. 
Съдът завит с фолиото се слага в друг по-голям, в който се налива студена вода. 

Пече се на водна баня за 40-50минути на 170градуса.
След като престои 15 минути в изключена фурна с отворена вратичка формата се вади от тавата с вода. 
Желатинът се разтваря в 100мл. студена вода за 10 минути. 
Ягодите се нарязват на парчета и се слагат на котлона с 2 лъжици захар и 100мл вода да врат 5 минути. 
Слага се вода да заври и се отмества от котлона или се загрява до кипване в термо кана и се сипва в метален съд по-голям от този с желатина. Той се слага в горещата вода, за да се разтвори. Прибавете към топлите ягоди и разбъркайте добре. Оставете да изстине. 
Залейте чийзкейкът и приберете в хладилник за 3 часа. 
Освободете от формата и си отрежете парченце.
Съвет: ако не ви се рискува да влезе вода във формата с подвижен ринг може да се изпече и в тавичка, но после няма да може да го извадите лесно. Всъщност това вкъщи не е и задължително!
Една хапка от него и разбирате защо групата от филма "Приятели" си го хапваше дори и размазан на земята. ☺ Насладете му се!

 



Коментари

Популярни публикации