Бонбони с кокосови стърготини и кондензирано мляко

Кокосови бонбони 

Бонбони с кокосови стърготини и кондензирано мляко

Тези бонбони напомнят за Рафаело. Ще се усладят на любителите на кокос и бял шоколад. Добавената ядка вътре е хрупкава, а сърцевината от крем лепкава и засищаща. Белият шоколад е по желание, може да направите бонбоните и да ги оваляте в кокосови стърготини и отново ще имате впечатляващ десерт. Имайте предвид, че са доста сладки. От тази доза излязоха 25 броя.



Необходими продукти:

200мл кондензирано мляко (това е половин стандартна консерва)
100г кокосови стърготини 
1с.л. кокосово масло
1с.л. краве масло
1 капачка ванилов екстракт или 1 ванилия
30-тина бланширани бадема
150г бял шоколад 

Начин на приготвяне:

Накиснете бланшираните бадеми в малко вода.
Сложете кондензираното мляко и кокосовите стърготини в тиган с незалепващо покритие на котлона. Бъркайте с дървена лъжица, докато млякото започне, да се сгъстява. Кокосовите стърготини омекват по този начин и после пълнежа на бонбоните е по-нежен. Прибавете маслата, с тях бонбона ще се топи в устата. Може да се сложи само един вид масло - 2 лъжици. Ванилията или друг вид есенция по желание. Аз съм пробвала с ром, но не ми хареса, биеха се вкусовете. Трябва сместа да се събере с лъжицата и да не остава на дъното, подобно на тестото за еклери. Прибира се в хладилник да престои поне 2 часа. Аз я направих вечерта и оформях сутринта, този път. 


С чаена лъжичка се гребва от сместа разстила се в шепата и вътре се слага по един бадем (отцедете ги преди това от излишната вода). Оформя се топче малко по-малко от орех и се подрежда върху хартия за печене. 
100г от шоколада се слага на водна баня да се разтопи. Отмества се от горещата вода и се слагат останалите 50г начупени на малки парченца(по този начин се темперира и не се разтича бързо извън хладилника). Разбърва се внимателно, като през цялото време се работи в сух съд със сухи ръце, за да се избегне пресичане на шоколада. Особено с белият това много често ми се е случвало и една капка накрая може да обърка всичко.
Сега идва пипкавата част. Аз си приготвям две вилици, лъжичка и клечки за зъби и в зависимост от бонбоните ги овалвам с тях. Понякога е по-добре да не е целият покрит с шоколад, а да успеете да го сложите на хартията внимателно, за да има красива горна страна. Ако сте темперирали правилно шоколада, като овалвате последните ще видите, че първите бонбони вече са започнали, да се стягат. Това ще помогне и да не се разтичат по пръстите когато си вземате. Ако не сте успели най-добре да ги приберете в хладилник и да стоят там до поднасяне. 
 Може да си спестите последната част и да ги оваляте в купичка с кокосови стърготини.
Приятен апетит!




Коментари

Популярни публикации